TIPS TIMER KHAS UNTUK BZ MAMA




Dulu setiap kali masak pastu baby nangis rasa macam serba salah, kacau bilau, haru biru dan.. part yang paling ditakuti kehangitanšŸ˜‚

Mau taknya, mak-mak menyusu ni bila anak nangis dah tau dah tandanya nak kena tidur kona baring kan.Lagu ni baru selesa. Anak mudah kenyang, mak mudah lena. Tu yang gulai masak kuning transform jadi gulai kicap pekat hitam berkilat. Adoiii..adoiii hari mak terus suram

Sampailah one day akak dapat idea lepas tengok citer MY KITCHEN RULES siaran astro 711. Akak berkenan sungguh dengan timer yang diorang guna tu. Tapi mana nak cari? Bukan ada kat Malaysia ni.

Lucky me Allah jentik hati akak suruh tengok LAZADA. Ada rupanya, terus beli, harga pun murah je 20++. 2 minggu lepastu baru dapat (from oversea)

Bila sampai kecik je bendanya tapi berguna sangat kat mak-mak ni. Sekarang setiap kali masak, akak set time. Kalau baby nangis akak dah tak ralit dah. sound dia bunyi punya kuat umpama kalau akak terlelap terus berdiri bila timer menjerit.( sedikit extravaganza disitu)

Nak minta tolong abang manis pun senang sekarang. Kalau anak tak mampu nak berpisah kan. Akak mintak tolong dia tengokkan

"Kanda tengok lauk jap, dah masak ke?"
"Belum lagi dinda"
" set lagi 3 minit kanda"

Hah setel, kalau mintak dia agak-agak memang kandaku mudah keliru. Tapi kalau macam ni. Mudah sangat dia faham.

TEKNIK TIMER ni kalau pantang sendiri pastu czer pulak memang elok guna. Bila suami nak tolong masak. Kita yang tengah pantang tu duduk diam-diam sambil lumur #losyenczer & sarung #bengkungczer. Kaki kasi lunjur ala bersantai di tepi pantai.

Bagi la chance suami mithali  tunjuk bakat terendam. Bagitau je suami tu set timer berapa minit. Confirm masak & selamat di makan lauk pantang itu.

Akak buat, akak share.

#setmakczer
0148371485